Beter Zieken

Niet zelden zien we chronisch zieken dingen doen die er onlogisch of zelfs hilarisch uitzien. Vaak hebben zij nauwelijks keus; met name onbekende en onbegrepen ziekte kan dwingen tot gedrag dat vraagtekens oproept bij anderen.

Wat begrijpen we eigenlijk van chronisch ziek zijn? Hoe kunnen we hier beter mee omgaan? In welke mate mogen we ons met elkaar bemoeien? Wat vinden we nog redelijk, en wat niet meer? En wie zou zich aan wie moeten aanpassen? Hoeveel moeite kunnen we daarvoor doen? Kortom, hoe kunnen we ‘beter zieken’?

Voor zowel lotgenoten als hun helpers is het zaak om de nuance te blijven zien, ook in heikele kwesties. Daartoe werpt Tien licht op onder andere diagnostiek, onbegrepen aandoeningen, relaties, werk, de band met ons lichaam, en dodelijk ziek zijn. Met kennis, gezond verstand en her en der een vleugje zelfspot.

Klik hier voor het inkijkexemplaar.

Recensie NBD Biblion

recensieplaatje aangepast 2014-12-08 at 1.27.03 PMDe auteur geeft inzicht in de fasen van een chronische ziekte, vergelijkbaar met het rouwproces na een sterfgeval. Ook bespreekt zij de reacties op en vooroordelen over chronische ziekte, zowel van mensen die gezond zijn alswel zelf chronisch ziek zijn. De auteur, zelf chronisch ziek en al jaren counselor voor chronisch zieken, schrijft over haar eigen ervaringen en overwegingen, de inzichten die zij door de jaren heen heeft opgedaan en het gedrag en de instelling die zij heeft moeten ontwikkelen om met een positieve instelling haar leven te kunnen leiden. Omdat dit boek door een ‘zieke’ geschreven is, krijgt men een helder beeld van de belevingswereld van specifiek deze chronisch zieke. Vastgeroeste aannames kunnen hierdoor onverwacht op hun kop gezet worden. Het boek is vlot, met humor, soms wat sarcastisch maar ook met blijmoedige levensdrang geschreven en met interessante uitgangspunten en conclusies. Geelbruine omslag, daarop een witte bril van plasticine met een gebroken en bepleisterd brilleglas. Bevat voetnoten.

Recensent: Johanna van Fessem

Enkele quotes uit recensies op www.bol.com

“Absolute aanrader!!”

“Het boek geeft een goede kijk in hoe het leven eruit ziet als je chronisch ziek bent.”

“Een feest van herkenning.”

“Beter Zieken is een doorleefd en goed gedocumenteerd boek.”

“Echt niet de focus op ellende, maar wel hoe diep chronische aandoeningen ingrijpen in elk aspect van je leven.”

“Zeer herkenbaar voor lotgenoten. Maar een ‘must’ voor partners, familie en vrienden.”

“Een indrukwekkend, vlot geschreven boek over vallen en vooral weer opstaan.” 

Over verdriet en wanhoop maar zeker ook met de nodige humor en zelfspot.”

“Toch worden daarbij de onredelijke kanten van het gedrag van de zieke beslist niet weggemoffeld.”

“Leest makkelijk weg, scherp en met de nodige humor geschreven, een (schater)lach en een traan.”

“De auteur doorbreekt de door haar duidelijk benoemde ‘intimiteit van het lijden’.”

 “Ze houdt zowel de artsen alsook de patiënten een spiegel voor.”

“Het zou een goed ding zijn als deze uitgave verplicht onderdeel wordt van de leeslijst van de opleiding van verplegenden, artsen en (vooral) specialisten.”

Over de auteur

Tien van Vliet is dertig jaar werkzaam als counselor. Zelf chronisch ziek, maakt zij zich sterk voor lotgenoten en hun sociale omgeving. Hiertoe werkt zij onder meer aan de serie Chronisch Genezen, waarvan dit boek een eerste deel is.

Details

  • Paperback: 262 pagina’s
  • Taal: Nederlands
  • ISBN-13: 9789082177602
  • Eerste druk: april 2014
  • Tweede druk: januari 2015
  • Afmeting: 210 x 140 x 23 mm

Direct bestellen

Bestellen kunt u op twee manieren:

Indien u deze uitgave direct wilt bestellen, vult u onderstaand formulier in. Bij de bestelling ontvangt u een factuur voor het bedrag van € 21.95 per besteld boek. (De prijs per boek is € 21.95 inclusief € 1.24 BTW.) Betaling geschiedt door middel van bankoverschrijving.

Bestelt u van uit het buitenland? Neem dan contact met ons op door middel van het contactformulier. Dan helpen wij u per mail verder met uw bestelling.

Consumenten betalen bij ons voor verzendingen binnen Nederland geen verzendkosten.

Velden met een sterretje (*) zijn verplichte velden.

Uw naam (*)

Uw email (*)

Aantal exemplaren (prijs: 21.95 euro per stuk) (*)

Straat (Factuuradres) (*)

Huisnummer (Factuuradres) (*)

Postcode (Factuuradres) (*)

Woonplaats (Factuuradres) (*)

Indien u deze bestelling op een ander adres geleverd wilt hebben dan bovenstaand factuuradres, verzoeken wij u onderstaande velden in te vullen. Zo niet, laat de onderstaande velden dan leeg.

Naam (Leveradres)

Straat (Leveradres)

Huisnummer (Leveradres)

Postcode (Leveradres)

Woonplaats (Leveradres)

Eventuele opmerkingen

Bij deze verklaar ik dat ik een bestelling plaats met betalingsverplichting en akkoord ga met de Algemene Voorwaarden. (*)